7 maart 2013

Oud-bondscoach Zwartkruis overleden

Oud-bondcoach van het Nederlands voetbalelftal Jan Zwartkruis is op 87-jarige leeftijd overleden. Zwartkruis was te gast in Helden van Toen in de zomer van 2010.

Een zachte wat verwarde man kwam de studio binnenlopen. Eerder op die ochtend werden we nog gebeld door een paniekerige taxichauffeur die voor het huis van Zwartkruis in Soesterberg stond - maar er werd niet opengedaan. Ik Zwartkruis bellen, gelukkig nam hij op, en hij vertelde dat hij zich aan het scheren was en die hele deurbel niet had gehoord. Hij op stel en sprong de taxi in, zodat de opname bijtijds kon beginnen.

Voor aanvang van de opname was hij nog heel emotioneel geworden toen hij vertelde over de dood van zijn vrouw, enkele maanden daarvoor. Het was nogal plots en kon geregend worden tot een medische misser. Maar hij herpakte zich wonderwel en toen het rode lampje ging branden, heeft aan een prima uitzending meegewerkt.




Naderhand vertelde hij nog dat hij het zo jammer vond dat hij nooit meer ergens werd gevraagd over zijn expertise op voetbalgebied. Hij maakte nog iedere wedstrijd van het Nederlands elftal aantekeningen en was op die manier nog zeer betrokken bij de sport. Ik heb het niet bijgehouden, maar ben bang dat Jan Zwartkruis daarna niet meer in de publiciteit is geweest.

Geen opmerkingen: