28 april 2012

Dik Bruynesteyn (84) overleden

Hij was in februari 2010 de eerste Held van Toen: cartoonist Dik Bruynesteyn. Vandaag is hij in zijn woonplaats Hoorn op 84-jarige leeftijd overleden.

Bruynesteyn is de tweede gast uit de serie Helden van Toen die is overleden. Amper twee weken geleden ging journalist en omroepster Ageeth Scherphuis hem voor.

Ik had destijds in februari een leuk voorgesprek met hem. Waarin allerlei lang vergeten herinneringen naar bovenkwamen. Zoals zijn eerste cartoons in het personeelsblad van de KLM: de Wolkenridder.

Tijdens de voorbereidingen op deze uitzending bleek dat Bruynesteyn een enorme bewondering had voor Elfstedenwinnaar Reinier Paping. Heel toevallig hadden wij kort daarvoor een van de laatste opnames van Verre Verwanten in het Schaatsmuseum gemaakt, waarbij wij Paping even in de uitzending hadden. Het was nu dus zo gepiept om de oud-schaatskampioen even op te bellen en te vragen om een korte boodschap voor Bruynesteyn in te spreken. Dat heeft hij gedaan en Dik was duidelijk geroerd toen Paping hem toesprak.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.


Op de dag van de opname belde Bruynesteyn dat hij in Hilversum was aangekomen. Hij was ruim op tijd. Maar wie er ook binnenkwam, geen Dik Bruynesteyn. Wij terugbellen, niet opnemen, en wat bleek: hij was vergeten om stiften en papier mee te nemen, dat moest hij dus nog even kopen.

Presentator Ben Kolster heeft er een persoonlijk gesigneerde Appie Happie aan overgehouden.

Een persoonlijk gesigneerde Appie Happie voor Ben Kolster

Bruynesteyn had aangegeven dat hij graag weer wat zou willen werken. Binnen de redactie hebben wij daar over gesproken en het leek ons een leuk idee om iedere week van de komende Held een karikatuur te laten maken. Een echte Dik dus.

Tijdens de vierde opnamedag, met Willem Aantjes in dit geval, wilde Bruynesteyn wel even langskomen om de oud-politicus op papier te zetten. Ik had hem gezegd dat hij ook van een foto van Aantjes een tekening kon maken, om ons vervolgens een gescande prent toe te sturen, zodat hem de reis Hoorn - Hilversum (voor een paar minuten werk!) bespaard zou blijven. Maar volgens Bruynesteyn zijn er in Nederland geen lange afstanden.

Hij was tijdens die opname in februari 2010 al wat vergeetachtig, op een onschuldige manier, maar Dik Bruynesteyn hebben wij in het pand niet meer gezien...

Geen opmerkingen: